,,Românii sunt de locurile natale, cărora le duc dorul oriunde s-ar preumbla prin lume”

de REPORTER PRAHOVEAN: https://reporterdeprahova.wordpress.com/

fotoInterviu realizat de  Malina Anitoaei pentru  Saptamanalul de Radauti

  1. Trăiești de câțiva ani buni în Belgia, ești legată de Rădăuți, ce înseamnă Rădăuțiul pentru tine?

Mălina, bine te-am regăsit !

Rădăuți a însemnat un început în viața mea. Tocmai terminasem Facultatea de Istorie, rămânând iremediabil îndrăgostită de Cluj, când ne-am mutat la Rădăuți. Am întâlnit oameni minunați la Școala Nr. 1 Marginea, conduși la acea dată de domnul director Gheorghe Lostun, am reorganizat cabinetul de istorie, am dus la tipografie prima revistă a școlii numită “Gimnasium”, am botezat o fetiță, am legat prietenii care rezistă până astăzi. Apoi a fost radioul…« Radio Top 91» și redactorul șef de atunci, Daniela Buliga, care mi-a deschis ochii către o nouă lume. Radio m-a învățat să mă cunosc pe mine, să îmi exploatez atuurile, să intru în casele și sufletele oamenilor. Au fost apoi colegii de la radio, de la televiziunea locală Rădăuți și desigur, din presă scrisă. Păstrez nu doar amintirea lor … pentru că nu putem trăi doar în trecut, dar chiar țin legătura cu mulți dintre ei, unii rămași la Marginea și Rădăuți, alții plecați prin lume. Copiii de atunci au crescut și au și ei astăzi copii, iar eu știu despre ei…

Am înființat la Rădăuți, alături de soțul meu, o filială a Asociației Internaționale « Habitat pentru Umanitate » – unul din proiectele la care țin foarte mult. Am pus mâna la construcția efectivă a unei case, pe șantier. Zeci de rădăuțeni trăiesc azi în aceste case având un trai decent… iar noi am fost pionierii, voluntarii. De la Rădăuți am plecat la Oradea, unde am lucrat în școli și la ziarul local « Jurnalul de Dimineață».

Nu am fost în Rădăuți de câțiva ani, dar o bucățică din sufletul meu a rămas acolo. Internetul, telefonul reduc distanțele și (re)apropie oamenii. Rădăuțiul și oamenii săi mândrii mi-au rămas dragi … dovadă poate și întâlnirea aceasta a noastră peste ani, de care sunt bucuroasă și onorată.

  1. Cum a fost acomodarea în Belgia?

« A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. » spunea Nichita Stanescu. A spus-o atât de simplu și firesc. Este tot mai evident că în societatea contemporană a stăpâni cât mai multe limbi nu este doar un atu, ci chiar o necesitate, dar pentru mine, limbă română este locul comun în care mă pot înțelege cu părinții, frații și cunoscuții mei. Pe teritoriul patriei mele, limba română, stiu cel mai bine să simt, să iubesc, să visez, să cred și să mă rog. Fără această patrie a mea, m-aș simți fără identitate. Pentru mine, limbă română a fost salvarea mea în Belgia și, poate ciudat, ajutorul meu în a mă integra în nouă societate. Eu cred că dacă te simți bine în limba ta, ești acasă …

Grigore Vieru spunea atât de frumos:

« În aceeaşi limbă
Toata lumea plânge,
În aceeaşi limbă
Râde un pământ.

Ci doar în limba ta
Durerea poţi s-o mângâi,
Iar bucuria
S-o preschimbi în cânt.

În limba ta
Ţi-e dor de mama,
Şi vinul e mai vin,
Şi prânzul e mai prânz.
Şi doar în limba ta
Poţi râde singur,
Şi doar în limba ta
Te poţi opri din plâns.

Iar când nu poţi
Nici plânge şi nici râde,
Când nu poţi mângâia
Şi nici cânta,
Cu-al tău pământ,
Cu cerul tău în faţă,
Tu taci atuncea
Tot în limba ta ». (In limba ta)

Diaspora românească în Belgia este evident o părticică de suflet românesc, o parte din acel atât de intim “acasă”. Cred că are o notă aparte: sunt persoane cu statut de independent, persoane angajate în structurile Instituţiilor Europene şi ale NATO. Acesta cred că este specificul Belgiei şi implicit al diasporei româneşti. Prea puţin prezent este fenomenul de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu; mai degrabă, lucrul în construcţii sau în menaj.

Pe termen scurt şi la modul concret, provocarea este chiar asigurarea zilei de mâine… în fiecare zi. Pe termen lung este rezolvarea unei dileme mai vechi: material/ sufletesc;  ce mănânc / cu ce-mi bucur, alin sufletul? În general, cred că românii sunt “lipiţi” de locurile natale, cărora le duc dorul oriunde s-ar preumbla prin lume.

  1. Cum ai ajuns să lucrezi la radio?

În 2010 am descoperit Radio ProDiaspora – întâmplător sau nu – datorită unui interviu publicat pe portalul „Rombel”.  A fost  “coup de foudre” şi poate o continuare a unei poveşti mai vechi… Prima mea dragoste a fost evident « Radio Top 91 Rădăuți», acolo unde am lucrat chiar mai mulți ani. Radio, alături de parintii mei, de familie, de oamenii pe care îi iubesc, înseamnă pentru mine „merinde pentru suflet”. A fi „om de radio” este ceva ce nu trece, este o pasiune.

Logo6000

Echipa Radio ProDiaspora este alcătuită din oameni pasionaţi, voluntari, unii dintre ei cu experienţă  în jurnalism, altii nu. Printre colegii mei se numără absolvenţi de Conservator, interpreţi de muzică folk, populară, country modern, precum şi jurnalisti, scriitori, profesori, dar şi oameni cu meserii obişnuite. Suntem adunati din diverse colturi de tara ori lume intr-un loc care a devenit “acasa”: Romania, Belgia, Germania, Spania, SUA, Italia, Olanda, Australia, Africa de Sus. Pe siteul www.prodiaspora.de, există o secţiune foarte consistentă, „Revista ProLitera”, unde sunt publicate texte literare semnate atât de autori consacraţi, cât şi de nume în devenire.

Radio ProDiaspora a fost înfiinţat în anul 2009 de către Ecaterina Cîmpean (România) şi Robert Landmann (Germania) – pentru a oferi o platformă de comunicare românilor de pretutindeni şi de a transmite limba, cultura şi tradiţiile poporului român. Emisiunile radio îţi transmit, prin contactul direct cu ascultătorii, o paletă de stări sufleteşti, de sentimente, toate însă în savori şi nuanţe pozitive.

  1. Ești implicată în viața comunității românești din Belgia?

Mult, aș spune eu…

Rombel și « Ghidul Românului în Belgia»

Până în prezent cea mai mare realizare a mea în Belgia rămâne munca și semnătura mea în calitate de coautor al celor două ediții ale « Ghidului Românului în Belgia» aparute in anii 2009 si 2013 si susținute de către Rombel – www.rombel.com.

Rombel este cea mai largă comunitate virtuală a românilor din Belgia, scopul fiind informarea şi liberul schimb de opinii dintre aceştia – o platformă alternativă de comunicare, dacă vreţi. Creat în anul 2002 şi având astăzi circa 13 000 de membri, Rombel s-a dezvoltat progresiv şi, în mod firesc, a început migrarea din spaţiul virtual înspre viaţă reală. Membrii săi s-au implicat în multe acţiuni caritabile: strângere de ajutoare umanitare, spriin pentru copiii bolnavi veniţi la tratament sau operaţii costisitoare în Belgia – traduceri, găzduirea familiilor, suport logistic şi administrativ, vizite la medici. În 2006 a fost fondat primul Turneu de Fotbal al Românilor din Diaspora, iar doi ani mai târziu Rombel a transmis în direct evenimentele de la Biserică Ortodoxă “Sfântul Nicolae” din Bruxelles, o premieră absolută în diaspora românească.

Misiunea Rombel a fost şi aceea de a aduce la lumina tiparului primul Ghid dedicat românilor din Belgia. A fost un pas mare, săvârşit în 2009 oficial, În presa vremii chiar a apărut o sintagmă de genul: 4.000 de români au scris un ghid…. Iniţiativa a aparţinut administratorului Rombel, Dorin Fleşeriu, iar eu .. i-am dat viaţă. Dorin a rezumat minunat principiul Rombel şi al ghidului: “ pay it forward” (după numele filmului lansat în 2000) –  primeşti ajutor, dai mai departe; dai întreit, nu doar întorci ajutorul primit… E cel mai simplu gest de generozitate şi recunoştinţă, în acelaşi timp!

Școala în limba română …

Am predat în Belgia timp de 4 ani cursul « Limbă, cultură și civilizație românească » în cadrul proiectului « Limbă și Cultură de Origine» inițiat de Ministerelor Învățământului din România și Belgia, implementat prin intermediul Institutului Limbii Române. Mi s-a părut cea mai lăudabilă inițiativă a statului român. Este o oportunitate fantastică pentru copiii români de a continuă să vorbească limba română, de a avea o cultură generală, de a știi de unde vin și a fi lăsați să-și aleagă singuri viitorul, să –și deschidă aripile fără a-și ignora sau îngropa rădăcinile.

Nu am crezut niciodată că aș putea vreodată să fiu profesor de limbă română în Belgia. Mă simt împlinită pentru că am avut ocazia ! Proiectul « Limbă și Cultură de Orgine» este foarte apreciat atât de autoritățile belgiene, cât și de părinții români. Copiii sunt împărţiţi pe categorii: născuţi în Belgia, cu ambii părinţi români sau proveniti din familii mixte, plecaţi doar de ceva timp din ţară, fii de diplomaţi, elevi din comune cu populaţie majoritară ucraineană din Maramureş şi copii romi. Întotdeauna copiii români se remarcă în școală, fiind foarte buni la învățătura.
Prezenţa profesorului român în şcoală este importantă, pentru că îi pune în valoare pe copii! Cei mici au astfel o identitate, se raportează la un reper familiar! Şi profesorii îi pot «vizualiza» mai uşor în multitudinea de naţii din şcoală. Aceasta este o caracteristică importantă a şcolilor belgiene: multiculturalitatea, multilingvismul!
Am lucrat ca
și profesor voluntar la Biserica Ortodoxă « Sfântul Nicolae» din Bruxelles – în fiecare weekend se organizează cursuri de limba română, limba franceză, istorie- geografie, pictură de icoane pe sticlă. Am tipărit și o revistă numită « Darul Cuvântului» – totul se face cu mult suflet și dăruire, susținuți fiind de preotul Patriciu Vlaicu și soția sa, profesoară de limba română, Adriana Vlaicu.

De asemenea, am mai fost implicata in infiintarea « Clubului Academic Român din Belgia CARO” – o asociaţie a studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor români. Şi .. rămân deschisă provocărilor viitorului…

  1. Ce-ți dorești pentru viitor?

Știi cântecelul copilăriei « sa fie pace în lume »… asta mi-aș dori, da. Și împăcare, înțelegere și oameni care să nu uite unii de alții, care să nu coboare ștacheta în fața încercărilor zilnice ale vieții. Îmi mai doresc sănătate pentru mine, parinti, familie, prieteni, pentru cei ce au nevoie (șic!) și, ca un vis personal, mi-aș dori să am posibilitatea să călătoresc mai mult. Lumea e mare (ca și suprafața dar și ca spirit, cu cele știute și cele neștiute) și într-o viață noi reușim să cunoaștem atât de puțin din ea. Îmi doresc o viață frumoasă pentru copilul meu…

Si multumesc pentru tot ceea ce am trait pana in prezent!

sursa:  http://prodiaspora.de

Reclame
Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Enigma Romania

Informaţia înseamnă Putere!

infoploiesticity

site-ul tau,stirile tale,judetul tau ! Prahova,zi de zi !Promovam si sustinem tinere talente din Prahova .

NEWS CAFEE

NEWS CAFEE “: doua ore de stiri, curiozitati, muzica veche si.....foarte multa buna dispozitie!

jurnaldefagaras

Informatia este totul!!!!!!!!!!!!!!!

Conspiratii si Mistere

teoria conspiratiei, mistere neelucidate, secrete, extraterestrii, lumi paralele, conspiratii mondiale si locale, stapanii din umbra, illuminati, grupul bilderberg, manipulare, solutii impotriva manipularii, solutii impotriva noii ordini mondiale, anti nwo, stiri alternative, etc…

Romanasi din toate colturile u(r)niti-va!!!

Avem oare conducatorii pe care ii meritam?

Cele mai bune ştiri online ! Nu crezi ? Vino să vezi .

In fiecare zi incercăm să vă dăruim cele mai bune ştiri

Dumitru Agachi's Weblog

...urme de paşi pe apă...

Lupul Dacic

BLOG PENTRU REGASIREA INDENTITATII NATIONALE

Octavpelin's Weblog

Cugetarile noastre trebuie sa purceada din bunul simt si din dreapta judecata,sa fie rod al ratiunii noastre

Curaj.Net

Informaţia înseamnă Putere!

Tu faci stirea

Doar ce te intereseaza! Pentru ca TU esti important pentru noi!

Libraria Humanitas Ploiesti

---bunul gust al libertatii---

.:EU:. ziar personal de O.Brega

eu.Brega.org - de fapt e un jurnal public (adică la vedere, pentru cine are ochi să-l şi să mă vadă)

Anastasia ♥

... Another Cinderella Story ♥

Inimă Vişinie!

1923, Legenda Continuă!

Proiect Romania

Punem la punct viitorul atunci cand nu ne ocupam de prezent.